Disse betingelsene gjelder for alle som benytter seg av Stikk UT og plukk!.
Alle kan i utgangspunktet delta i panteordningen Stikk UT og plukk!, men ingen har krav på å delta.
Panteordningen gjelder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal sine medlemskommuner. Den 25. april 2023 omfattes følgende kommuner: Aukra, Aure, Averøy, Gjemnes, Heim, Hustadvika, Kristiansund, Molde, Rauma, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll.
Lag, foreninger og andre gode formål kan motta «pant» fra Stikk UT og plukk!
Hoveddelen av panten som utbetales fungerer som refusjon for de utgifter de som har ryddet har hatt. Beløpet skal dekke anskaffelse av forbruksmateriell (sekker, hansker, osv), transport av ryddere, transport av avfall (bil, båt, ATV, traktor, osv) og andre utgifter som måtte oppstå i forbindelse med strandryddingen.
Som følge av dette er det et kriterie for at panten skal kunne utbetales at de som rydder sørger for at avfallet blir levert ved en gjenvinningsstasjon i kommunene som er omfattet av ordningen.
Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal har avtaler med eierne av gjenvinningsstasjonene og betaler deponiavgift for hver sekk direkte til disse, den som rydder betaler ikke til gjenvinningsstasjonen for å levere sekker/avfall med pantelapper fra den gjeldende Stikk UT og plukk!-kampanjen.
Det resterende beløpet etter at utgiftene er refundert betraktes som motivasjonsmidler. Disse motivasjonsmidlene skal gå til et allmennyttig formål.
Når man bestiller pantelapper skriver man inn navn og kontonummer på den som skal motta panten. Det stilles ikke krav til at mottaker skal være registrert i Frivillighetsregisteret eller ha eget organisasjonsnummer.
Det er ikke anledning til å endre hvem som skal motta panten etter at pantelappene er bestilt.
Pantelappene gjelder så lenge Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal har midler til å betale ut pant.
På følgebrevet som følger pantelappene står PIN-koden som brukes til å logge inn på https://stikkutogplukk.no/ for å registrere levering av sekker med pantelapp. Nederst på følgebrevet skal det stå samme referansenummer som på pantelappene.
Følgende forutsetninger gjelder for at en sekk skal kvalifisere til utbetaling av «pant»:
- Sekken skal være fylt med marint avfall plukket i en av kommunene som er omfattet av ordningen, se eget punkt om hva som defineres som marint avfall i denne sammenheng.
- Sekken skal være gjennomsiktig og det skal være lett å stadfeste at avfallet i sekken er marint avfall.
- Det skal være festet en pantelapp fra den gjeldende Stikk UT og plukk!-kampanjen på sekken, hver pantelapp er unik og sporbar.
- Gjenstander som ikke kan plasseres i sekk kan merkes med pantelapp direkte på gjenstanden. En slik gjenstand betraktes da som «en sekk» , forutsatt at volum og vekt tilsvarer en gjennomsnittlig sekk.
- Før sekken blir levert inn på gjenvinningsstasjonen tas det bilde av den i henhold til retningslinjene for bildedokumentasjon (se eget punkt). Disse bildene lastes opp i forbindelse med registrering av levering av sekk.
- Etter at sekken er levert inn på gjenvinningsstasjon logger man inn på https://stikkutogplukk.no/ med PIN-kode fra følgebrevet for å registrere at sekken er levert.
I forbindelse med registreringen skal det:
- lastes opp bilder som oppfyller kravet til dokumentasjon (se eget punkt),
- registreres hvilken gjenvinningsstasjon sekken(e) ble levert på,
- registreres på kartet hvor det ble ryddet,
- registreres når det ble ryddet,
- registreres hvor mange som deltok og
- registreres hvilke sekker som er levert.
- Bildene og den registrerte informasjonen skal godkjennes av Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal.
I denne sammenheng defineres «marint avfall» og «marin forsøpling» av følgende kriterier:
- Marin forsøpling er forsøpling som finnes i strandsonen. Strandsonen starter 100 meter vinkelrett inn over land fra kystlinjen og slutter ved marbakken eller på fem meters dyp.
- Forsøpling langs grøfter, elver, vann og innsjøer som kan ende opp i havet omfattes også av panteordningen og faller innunder begrepet marin forsøpling.
- Det er forsøpling bestående av isopor- og plastavfall som gir rett til utbetaling av pant, unntaksvis kan det også betales pant for metall- og blandingsavfall.
- Det betales bare pant for herreløst avfall. Det er forurenseren selv som skal betale for fjerning av forsøpling med kjent ansvarlig.
- Marint avfall er marin forsøpling som har blitt ryddet og er levert/skal leveres, begrepene kan likevel bli brukt om hverandre.
Det stilles følgende krav for at et bilde skal kunne godkjennes som dokumentasjon på at en sekk med marint avfall er levert:
- Bildet skal være tatt slik at innholdet i sekkene er synlig og identifiserbart som marint avfall.
- Bildet skal være tatt slik at pantelappen er synlig og identifiserbar, det vil si at både nummeret og QR-koden ("strekkoden") på pantelappen skal være leselig.
- Bildet som lastes opp skal ha stor nok oppløsning og god nok bildekvalitet til at informasjonen som er nevnt over er lett gjenkjennelig.
- Bildet som lastes opp skal være en original. Bilde av bilde/skjerm eller manipulerte/redigerte bilde vil ikke godkjennes som dokumentasjon.
Når alle forutsetningene er oppfylt betaler Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal innen rimelig tid ut beløpet til det oppgitte kontonummeret.
Panteordningen «Stikk UT og plukk!» har tilgang på begrensede økonomiske midler. Når det ikke lenger er midler til å utbetale pant vil utbetalingen av pant stoppe. Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal vil hele tiden jobbe med å finne finansiering for å holde panteordningen i gang slik at man til enhver tid får samlet inn mest mulig marin forsøpling. Det vil bli gitt informasjon til de som har bestilt pantelapper innen rimelig tid etter at Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal blir klar over at man kan komme til å måtte stoppe utbetalingen av pant. Pantelapper er ikke verdipapir, og det er ingen garanti for at man skal få utbetalt pant selv om man har bestilt pantelapper, fått pantelapper, plukket eller levert marint avfall.
I denne ordningen brukes begrepet «pant» om beløpet som betales per sekk som blir ryddet, levert og godkjent. Den 25. april 2023 er panten på 100 kroner pr. sekk.
Dersom noen oppgir uriktige opplysninger eller på andre måter ikke følger disse betingelsene vil det ikke utbetales pant, og vedkommende risikerer å bli utestengt fra å delta i panteordningen. Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal står fritt til å utestenge hvem som helst fra panteordningen i en periode eller for godt. Om det blir utbetalt pant på uriktig grunnlag vil Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal komme til å stille krav om tilbakebetaling og/eller erstatning fra de det gjelder.
De som rydder eller på andre måter deltar i panteordningen er selv ansvarlige for sine handlinger. Alle er ansvarlig for egen sikkerhet og helse. Det er en forutsetning at man følger gjeldende forskrifter, lover og retningslinjer, herunder ferdselsforbud, vernebestemmelser, friluftsloven og generelt opptrer varsomt og hensynsfullt. Det er den enkelte som selv må sette seg inn i hvilke forskrifter, lover og retningslinjer som gjelder.
Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal kan revidere disse betingelsene når forutsetningene for panteordningen endres eller en revisjon blir nødvendig av andre grunner. De reviderte betingelsene vil da tre i kraft fra den dato betingelsene ble oppdatert. Disse betingelsene ble sist oppdatert 26. april 2023.